Az Emlékévről

Tolnay Klári emlékév

A Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév 2014 programsorozat számos helyszínen valósul meg Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas kiváló és érdemes művész születésének 100. évfordulója emlékére. A nagyszabású országos rendezvénysorozat elismert művészek és neves közintézmények együttműködésében jön létre.

A színpadon, filmen és számos műfajban kiemelkedőt alkotó Tolnay Klári a mindenkori közönség kedvence volt. Emberábrázoló tehetsége, belülről sugárzó mosolya, jellegzetes hangja, nemes tartása, eleganciával átitatott természetes színpadi létezése a magyar színháztörténet egyedülálló alakjává tették.

Az ötlettől… A megvalósításig

A nagyszabású Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév a Tolnay Klárit személyesen ismerő dr. Góg Laura nemzetközi jogász – két Tolnay Klári könyv szerzője – ötlete és kezdeményezése, aki több mint tizenöt esztendeje foglalkozik Tolnay Klári pályájával.

Tolnay Klári születésének centenáriuma alkalmából a Klárika 100 Alapítvány égisze alatt az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárával és az Alföld Művészeti Egyesülettel karöltve felvázolt Emlékév tematikájában és helyszíneiben is változatos koncepciója mellé sokan felsorakoztak: az ügyet fontosnak tartó közintézmények, szakemberek, művésztársak, Tolnay Klári rokonai, barátai, őt szerető közönsége.

Tolnay Klári magyar színháztörténetben betöltött szerepére és jelentőségére tekintettel a cél a nagy művész egyéniségéhez, sokoldalúságához és szellemiségéhez méltó, egész évet átívelő változatos programsorozat megvalósítása Tolnay Klári születésének századik évfordulója alkalmából.

Tolnay Emlékév Háziasszonya:

Sunyovszky Sylvia

Sunyovszky Sylvia

Jászai Mari-díjas Érdemes művész

Tolnay Emlékév Művészeti Főtanácsadója:

Szirtes Tamás

Szirtes Tamás

Kossuth-díjas rendező, színigazgató

Tolnay Klári Emlékév Fővédnöke:

Balog Zoltán

Balog Zoltán

Emberi Erőforrások Minisztere